AssurMed – Nieuwe tool voor terugbetaling ambulante zorgkosten

De private verzekeraars aangesloten bij koepelorganisatie Assuralia brengen een nieuwe digitale tool genaamd AssurMed uit. Hiermee kunnen de kosten voor ambulante zorg bij het bezoek aan huisartsen, tandartsen en weldra ook kinesisten, sneller terugbetaald worden.

Al in 2015 bracht de verzekeringssector AssurPharma uit, een digitaal platform om apothekerskosten van patiënten vlotter en met veel minder administratieve rompslomp terug te betalen. In 2022 werden via AssurPharma circa drie miljoen attesten digitaal doorgestuurd.

Eenmalige toestemming

De apothekerstool krijgt nu een vervolg met AssurMed. Deze nieuwe digitale toepassing laat toe ambulante kosten van huisartsen, tandartsen en -over enkele maanden ook van- kinesitherapeuten digitaal en sneller terug te betalen. 

Het volstaat dat verzekerde patiënten éénmalig hun toestemming geven voor het gestructureerde en beveiligde gebruik van de gegevens op hun getuigschriften voor verstrekte hulp. Dat kan gebeuren via het platform www.assurmed.be of via het gezondheidsportaal Helena

Zes miljoen

De verzekeringssector verwacht dat met AssurMed de getuigschriften van bijna zes miljoen patiënten sneller verwerkt en terugbetaald zullen worden. Naast de koepel Assuralia zelf is de nieuwe tool een initiatief van de verzekeraars AG Insurance, Allianz, AXA, Belfius, DKV, Ethias en Justitia.

Bron: https://www.artsenkrant.com/actueel/nieuwe-tool-voor-terugbetaling-ambulante-zorgkosten/article-normal-69201.html