Dr. Vincent Vanbelle en dr. Lander Dewitte zijn naast huisarts ook erkend sport- en keuringsarts.
Lees hieronder waarvoor u bij hen terecht kunt
Bij ons kun je terecht voor sportmedisch advies en blessurebehandeling. Voor complexe problemen of het bespreken van meerdere onderwerpen raden wij een uitgebreidere consultatie aan (eventueel na te vragen telefonisch).
Indien niet alle onderwerpen binnen het voorziene tijdsbestek kunnen worden besproken, maken we zo nodig een vervolgafspraak. Dit voorkomt oplopende wachttijden voor andere patiënten.
Houd er rekening mee dat de honoraria voor sportmedische consultaties kunnen afwijken van het normale tarief.
Sporten is gezond, maar kan ook risico’s met zich meebrengen. Hoewel mensen die regelmatig bewegen over het algemeen een lager risico hebben op vroegtijdige sterfte, worden ze tijdens het sporten blootgesteld aan hogere risico’s. Dit wordt de sportparadox genoemd.
Om deze risico’s zo goed mogelijk in kaart te brengen, is een sportmedische keuring nodig, eventueel aangevuld met een inspannings-ECG.
Houd er rekening mee dat er geen tussenkomst is van het RIZIV voor sportmedische keuringen, tenzij er een medische reden aanwezig is. Bezoek voor meer informatie en om de benodigde vragenlijst in te vullen naar de website www.sportkeuring.be. Vergeet niet om de vragenlijst ook via de website door te sturen naar de juist arts!
Sportmedische keuringen vinden plaats in Wever bij zowel Dr. Vincent Vanbelle als Dr. Lander Dewitte, en in Glabbeek enkel bij Dr. Vincent Vanbelle.
Let op: sportmedische keuringen bij Dr. Vincent Vanbelle voor personen van 35 jaar en ouder zijn alleen mogelijk in Kapellen.
Inspanningstesten bij dr. Vincent Vanbelle vinden plaats op het praktijkadres te Kapellen (Glabbeek!). Bij dr. Lander Dewitte gaan deze gewoonlijk door in Attenrode-Wever.
Zowel inspanningstesten op loopband of op fiets zijn mogelijk, dit in functie van de beoefende sport.
Voor maximale inspanningstesten is een geldig keuringsbewijs vereist bij een erkende keuringsarts of cardioloog. Een sportmedische keuring kan eventueel gecombineerd worden tijdens een fietstest, bij looptesten moet dit op voorhand gepland worden (owv technische onzuiverheden van ECG tijdens lopen).
Wij raden aan altijd op voorhand de vragenlijst in te vullen op sportkeuring.be en deze via de website naar de juiste arts te verzonden (dr. Vanbelle Vincent of dr. Dewitte Lander).
Bij beide testen wordt het test-protocol bepaald door de conditionele paraatheid en ambitie van de recreatieve of professionele sporter.
Zowel lactaatmetingen (prikje in oor), uitgebreide gasanalyse (zuurstofverbruik, VO2max, andere ademhalingsparameters…) en cardiale parameters worden gemeten.
Analyse van deze gegevens laat toe om nadien zowel gezondheidsgericht als (gezond) trainingsgericht advies te formuleren, meten, interpreteren en bijsturen!
Wij raden aan de laatste twee dagen voor de test niet intensief te trainen.
Voor een looptest heeft u nodig:
Voor een fietstest heeft u nodig:
Bij een fietstest in Kapellen wordt je eigen fiets, zonder wielen, op een door de computer aangedreven ergometer (Cyclus2) geplaatst. Zo behoudt u uw eigen fietsgevoel.
Bij een fietstest in Wever wordt gebruik gemaakt van de laatste generatie Wahoo Kickr of bij gebrek aan eigen fiets op een Wahoo Kickr Bike die volledig aanpasbaar is. Gelieve op voorhand te laten weten welke pedalen je gebruikt: plat, SPD, SPD-SL of Look. Indien er ooit een bikefit werd uitgevoerd mogen de afmetingen zeker meegenomen worden. Eigen pedalen met vermogensmeter wordt zeker aangeraden maar is niet verplicht.
De korte inspanningstest gebeurt enkel met electrocardiogram (ECG) en bloeddruk zonder lactaatmeting en gasanalyse. Dit is enkel om cardiovasculaire gezondheid te evalueren en niet voor trainingszones. Voor deze test hoef je niet per se een fiets mee te nemen.
De uitgebreidere inspanningstest wordt uitgevoerd met lactaatmeting, gasanalyse en eventueel aangevuld met electrocardiogram/bloeddruk.
Voor aanvullende info: wever.geeftantwoord.be.