Sportgeneeskunde

Dr. Vincent Vanbelle en dr. Lander Dewitte zijn naast huisarts ook erkend sport- en keuringsarts.

Lees hieronder waarvoor u bij hen terecht kunt

Sportmedisch consult

Je kan bij ons terecht voor blessures en sportmedisch advies.

Indien van toepassing boekt u best een uitgebreidere consultatie voor complexe problemen of het bespreken van meerdere onderwerpen.

Indien niet alles binnen het voorziene tijdsbestek kan besproken worden, wordt zo nodig een vervolgafspraak gemaakt. Dit om eventuele oplopende wachttijden te vermijden.

Bij sportmedische consultaties kunnen de honoraria afwijkend zijn van het normaal tarief.

Sportmedische keuringen

Sporten is gezond, maar houdt ook risico’s in. Ondanks dat mensen die regelmatig bewegen een lagere kans hebben op vroegtijdige sterfte, stellen zij zich op het moment van sporten bloot aan een hoger risico. Dit noemt men de sportparadox.

Daarom is het dan ook noodzakelijk om deze risico’s (als ze er zijn) zo goed mogelijk in kaart te brengen, hiervoor is een sportmedische keuring, eventueel aangevuld met inspannings-ECG nodig.

Bij sportmedische keuringen is er geen tussenkomst van het RIZIV (tenzij een medische reden aanwezig is). Surf best op voorhand naar de website www.sportkeuring.be. Hier kunt u wat meer informatie vinden en reeds de noodzakelijke vragenlijst invullen en versturen
De sportmedische keuringen vinden plaats te Wever (zowel bij dr. Vincent Vanbelle als dr. Lander Dewitte) of Glabbeek (enkel dr. Vincent Vanbelle).

Voor 35+’ers zijn sportmedische keuringen bij dr. Vincent Vanbelle enkel mogelijk in Kapellen.

Inspanningstesten

Inspanningstesten bij dr. Vincent Vanbelle vinden plaats op het praktijkadres te Kapellen (Glabbeek!). Bij dr. Lander Dewitte gaan deze gewoonlijk door in Attenrode-Wever.
Zowel inspanningstesten op loopband of op fiets zijn mogelijk, dit in functie van de beoefende sport.

Voor maximale inspanningstesten is een (maximaal 1 jaar oud) keuringsbewijs (erkende keuringsarts of cardioloog) vereist.
Bij beide testen wordt het test-protocol bepaald door de conditionele paraatheid en ambitie van de recreatieve of professionele sporter.
Zowel lactaatmetingen (prikje in oor), uitgebreide gasanalyse (zuurstofverbruik, VO2max, andere ademhalingsparameters…) en cardiale parameters worden gemeten.

Analyse van deze gegevens laat toe om nadien zowel gezondheidsgericht als (gezond) trainingsgericht advies te formuleren, meten, interpreteren en bijsturen!
Wij raden aan de laatste twee dagen voor de test niet intensief te trainen.

Voor een looptest heeft u nodig:

 • Keuringsbewijs (max 1 jaar oud)
 • Strakke loopbroek (type wielrennersbroek/ ¾ broek owv beveiligingsharnas rond bovenbenen)
 • Propere loopschoenen
 • Douche gerief indien u een douche wenst te nemen na de test (enkel in Kappelen, in Wever is er geen douche mogelijkheid voorzien)
 • Eventuele hartslagmeter indien beschikbaar

Voor een fietstest heeft u nodig:

 • Keuringsbewijs (max. 1 jaar oud)
 • Uw eigen racefiets/MTB of city bike (voorwaarde is dat u vlot de wielen kan uitnemen)
  • In Wever is er ook mogelijkheid te fietsen op de Wahoo Kickr Bike: gelieve in dat geval door te geven wat de fietsmaten zijn (zadelhoogte) en welke pedalen je gebruikt (SPD/SPD-SL/Look).
 • Volledige fietskledij (SCHOENEN niet vergeten!)
 • Liefst eventuele aanwezige sensoren (aan voorvork of trap as) verwijderen.
 • Propere ketting
 • Graag op voorhand weten welke je voorste plateau is (vb. een 52), zo ook trap-as maat (vb. 172.5 of 175)
 • Oude handdoek (voor op de grond onder fiets)
 • Douche gerief zo gewenst (enkel in Kappelen, in Wever is er geen douche mogelijkheid voorzien)
 • Eventueel eigen pedalen met vermogensmeter (voor

Bij een fietstest in Kapellen wordt je eigen fiets, zonder wielen, op een door de computer aangedreven ergometer (Avantronic) geplaatst. Zo behoudt u uw eigen fietsgevoel.

Bij een fietstest in Wever wordt gebruik gemaakt van de laatste generatie Wahoo Kickr of bij gebrek aan eigen fiets op een Wahoo Kickr Bike die volledig aanpasbaar is. Gelieve op voorhand te laten weten welke pedalen je gebruikt: plat, SPD, SPD-SL of Look. Indien er ooit een bikefit werd uitgevoerd mogen de afmetingen zeker meegenomen worden. Eigen pedalen met vermogensmeter wordt zeker aangeraden maar is niet verplicht!

De korte inspanningstest gebeurt zonder lactaatmeting en gasanalyse, maar wordt wel uitgevoerd met electrocardiogram (ECG). 

De uitgebreidere inspanningstest wordt uitgevoerd met lactaatmeting, gasanalyse en eventueel aangevuld met electrocardiogram.

Voor aanvullende info: wever.geeftantwoord.be.